Bengal kaplanı (Panthera tigris tigris)

Bengal kaplanı (Panthera tigris tigris)

Bengal kaplanı (Panthera tigris tigris), kedigiller (Felidae) familyasından bir kaplan alt türü.

Fiziksel özellikler
İri bir erkek Bengal kaplanının boyu 3 metreye kadar uzayabilir. Dişilerinin boyu ise 2.6 metre kadardır. Ağırlık erkek kaplanlarda 290 kilograma kadar çıkabilir. Dişi kaplanlar ise 200 kilogram civarındadırlar. Ayrıca ağır kilolarına rağmen çok iyi birer yüzücülerdir. Ön dişlerinin boyları ise 7,5 ile 10 santimetre arasındadır.

Beslenme
Bengal kaplanları küçük ve büyük hayvanların çoğunu avlar. Çoğunlukla yaban domuzu, sambar, barasingha, çital, nilgai, gaur, manda ve bazen de balıklar, tavşan, langur, şebek ve tavuskuşu gibi küçük hayvanları avlarlar. Bengal kaplanlarının çok nadiren fil ve gergedan yavrularını öldürdüğüne ilişkin veriler de vardır. Bazen de leopar, kurt, çakal, tilki, hatta timsah ve yaban köpeği kaplanın avı olabilir.

Nüfus dağılımı
Zoologlar, bugün dünya üzerinde 4500 dolaylarında Bengal kaplanı olduğunu düşünüyorlar ve bunların çoğu Hindistan’da yaşıyor. Günümüzde vahşi doğada yaşayan kaplan nüfusunun % 60’ından fazlasını Bengal Kaplanları oluşturmaktadır. Hindistan 1972 yılında Kaplan Projesi adı altında devasa bir korunma progamı geliştirdi. Bu program sayesinde kaplan sayısı 1970’lerdeki 1200’lerden 1990’lardaki 3000’lere kadar arttı. Bu program gelmiş geçmiş en başarılı korunma programlarından biridir.

Coğrafi dağılım
Hindistan ve Bangladeş başta olmak üzere, Bhutan, Myanmar, Nepal, Güney Tibet doğal olarak en çok yayılım gösterdikleri yerlerdir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir