Dünyanın en büyük kartalı

Harpy Kartalı

Harpy kartalı (Harpia harpyja), neotropikal bir kartal türüdür. Aynı zamanda, Yeni Gine harpy kartalı veya Papuan harpy kartalı olarak bilinen Papua kartalından ayırt etmek için Amerikan harpy kartalı olarak da adlandırılır. [3] Yağmur ormanlarında bulunan en büyük ve en güçlü raptordur [4] ve dünyadaki en büyük kartal türleri arasındadır. Genellikle (üstteki) gölgelik tabakasında tropikal ova yağmur ormanlarında yaşar. Doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi, eski aralığının birçok bölümünün yok olmasına neden olmuş ve Orta Amerika’da neredeyse yok edilmiştir. Brezilya’da, sert kartal da kraliyet-şahin olarak bilinir (Portekizce: gavião-gerçek). [5]

Taksonomi
Harpy kartal, ilk olarak 1758 yılında, Mitolojik canavar harpy’inden sonra Vultur harpyja olarak, [6] olarak Systema Naturae’da Linnaeus tarafından tanımlanmıştır. Harpia cinsinin tek üyesi olan sert kartal, en büyük aile Accipitridae içindeki Harpiinae alt familyasından oluşan üçlü kartal (Morphnus guianensis) ve Yeni Gine harpy kartalı (Harpyopsis novaeguineae) ile yakından ilgilidir. Önceleri yakından ilişkili olduğu düşünülen Filipinli kartal, DNA analiziyle rapçi familyasının diğer yerlerine aittir ve Circaetinae ile ilişkilidir. [7]

Tür adı harpyja ve ortak adı harpy kartalı harpy kelimesi, her ikisi de Antik Yunan hárpuia’dan (ἅρπυια) gelir. Eski Yunan mitolojisinin Harp’lerine başvururlar. Bunlar, Hades’e ölüleri götüren ve bir kartal ve bir insanın yüzü gibi bir vücuda sahip oldukları söylenen rüzgar ruhlarıydı. [8]

Açıklama
Harpy kartalın üst tarafı kayrak-siyah tüylerle kaplıdır ve alt tarafı çoğunlukla beyazdır, siyah çizgili tüylü tarsi hariç. Üst göğüsteki geniş bir siyah bant, gri kafayı beyaz göbeğinden ayırır. Baş soluk gri ve bir çift taç ile taçlandırılmıştır. Kuyruğun üst tarafı üç gri bantla siyah, alt tarafı ise üç beyaz bantla siyah. İris gri veya kahverengi veya kırmızı, cere ve bill siyah veya siyah renktedir ve tarsi ve ayak parmakları sarıdır. Erkeklerin ve dişilerin tüyleri aynıdır. Tarsus 13 cm (5.1 inç) uzunluğundadır. [9] [10]

Kadın harpy kartallar genellikle 6 ila 9 kg (13 ila 20 lb) ağırlığındadır. [9] [11] Bir kaynak, yetişkin dişilerin 10 kg’a (22 lb) kadar ağır olabileceğini belirtmektedir. [12] Son derece geniş bir kadın, “Jezebel”, 12.3 kg (27 lb) ağırlığındaydı. [13] Esir olmak, bu büyük kadın, yiyecek mevcudiyetindeki farklılıklar nedeniyle vahşi harpy kartallarda mümkün olan ağırlığın temsilcisi olmayabilir. [14] [15] Erkek, daha küçüktür ve sadece 4 ila 4,8 kg (8,8 ila 10,6 lb) ağırlığındadır. [9] [11] Harpy kartallar 86.5–107 cm (2 ft 10 inç – 3 ft 6 inç) uzunluğunda [10] [11] ve 176 ila 224 cm kanat açıklığına sahiptir (5 ft 9 ila 7 ft 4 inç). [9] 10] Standart ölçümler arasında, kanat kirişi 54-63 cm (1 ft 9 in-2 ft 1 in) ölçüyor, kuyruk 37-42 cm (1 ft 3 in – 1 ft 5 in), tarsus 11.4–13 cm (4.5-5.1 in) uzunluğunda ve cere’deki maruz kalan kültürcüler 4.2 ila 6.5 cm (1.7 ila 2.6 inç) arasındadır.

Esaret altındaki bir yetişkinin üst gövdesi
Bazen, ortalama olarak biraz daha uzun olan Filipin kartalının yanında en büyük kartal ve en az kartal olan Steller’in deniz kartalı sayılır. [8] Harpy kartalının kanat açıklığı nispeten küçüktür, ormanlık habitatlarda manevra kabiliyetini artıran ve benzer habitatlardaki diğer rapçiler tarafından paylaşılan bir adaptasyondur. Haliaeetus ve Aquila cinslerinde olduğu gibi, daha açık habitatlarda yaşayan birkaç büyük kartal tarafından sert kartalın kanat açıklığı aşılır. [9] Soyu tükenmiş Haast’ın kartalı, harpy de dahil olmak üzere tüm uzak kartallardan önemli ölçüde daha büyüktü. [18]

Bu tür büyük ölçüde yuvadan uzak sessizdir. Orada, yetişkinler, inatçı erkeklerin “fısıltılı çığlık ya da çığlık atma” olarak nitelendirdikleri “delici, zayıf, melankoli” çığlık verir. [19] Kuluçka sırasında dişilerin çağrıları benzerdir, ancak daha az eğimlidirler. Yuvaya yiyecekle yaklaşırken, erkek “hızlı cıvıltılar, kaz gibi çağrılar ve arada sırada keskin çığlıklar” diye adlandırıyor. Her iki ebeveynte de vokalizasyon, yavrular yaşlandıkça azalır, yavrular ise daha vokal hale gelir. Yavrular, chi-chi-chi-chi-chi-chi’yi, yağmur ya da direk güneş ışığına karşı alarm olarak görüyorlar. İnsanlar yuvaya yaklaştıklarında, yuvalar croaks, quacks ve ıslık çalmak olarak tanımlanmıştır. [20]

dağılım ve yaşam alanı
Menzili boyunca nadir bulunan kartal Meksika’dan (neredeyse nesli tükenmiş) Orta Amerika’ya ve Güney Amerika’ya kadar Arjantin kadar uzaktadır. Kartal, tüm ulusal topraklarda bulunan Brezilya’da en yaygın olanıdır. [21] Panama’nın bazı bölgeleri hariç, türler Orta Amerika’da neredeyse yok oluyor ve yağmur ormanlarının büyük kısmının gün ortasına kadar devam ediyor. [22] Zengin kartal tropik ova yağmur ormanlarında yaşar ve gölgelikten çıkan vegetatio’ya kadar bu alanlarda oluşabilir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir